Szamár. Milyen fasza már!

Rolandante

London Crawling - Egy spanyolországi magyar a londoni magyar helyzetről

2016. november 26. - Rolandante

Londoni kirándulásom tanulságai következnek, magyar szemszögből, betűk és képek formájában. Azzal kezdeném, hogy nem tudom, milyen nyelven beszélnek ebben a városban, de azt a nyelvet sajnos én nem beszélem... Egyébként spanyolul nagyobb részt, némi magyar behatással ugyebár, úgyhogy, oké, nem hazudok tovább: valójában egy csomó mindent értettem. A bennszülött-kiejtés megértésének problémáján viszont tényleg majdnem minden magyar átesik, és erre számítottam is. De hogy ennyire?! Állítólag évtizedek kérdése az egész, és megszokja az ember.

londoneye.jpg

A nagy forgó izé meg az a többi dolog, ami mindig ott van a haverok Facebook-képein

Az történt, hogy Galiciában megszállt a honvágy, és ezért elhatároztam, hogy meglátogatom második legnagyobb városunkat, mert még sosem láttam. Bő négy napot kanapészörföltem ott, barátoknál.

Vigyázat, ordas nagy közhely következik: mindennek örültem Londonban, csak épp a magyaroknak nem.

Kivételt képez persze legkedvencebb gimis osztálytársam és barátom, Luca és hitvese, Balázs. Szállás: pipa. Valójában épp Luca hívott meg, és – ezt hasznos lehet megjegyezni – engem nem érdemes hívni sehova, mert én megyek!

Luciék jogászok amúgy, otthon is tisztesen meg tudnának élni, szóval nem annyira gazdasági, hanem inkább morális-hangulati kivonulók. Luca most kávét csapol, férje meg felhőkarcolókon ipari alpinista. Sose hallottunk még hasonlóról, ugye? :)

reggeli.jpg

Angol reggel: Mr.Bean, Mrs.Sausage és Mr. Chips

Az előbb megint nem mondtam igazat: volt ám több pozitív magyar-kszpírjönsz, (valamint nyilván az aktuális jelenlévők is mindig kivételek), viszont összképileg az általános londonimagyar sztereotípiához sajnos nem tudok sokat hozzátenni, az ugyanis igaz. Vessünk egy pillantást a Legnagyobb Info Oldal Nagy-Britanniában (LION) nevű magyar Facebook-csoport leírására:

>> DESCRIPTION

Szabalyok:
- politikaval kapcsolatos kiirasok TILOS
- mas csoportot hirdetni TILOS
- csunya beszed, masok inzultalasa TILOS
- piramisjatekok, mlm hirdetese TILOS
- hitelrontas, ragalmazas, masok lejaratasa (maganszemely, ceg) TILOS
- bulvar es like-olos oldalak es celeb hirek megosztasa TILOS
- napi MAXIMUM 1 hirdetes

Barmelyik megszegese figyelmeztetes nelkul egybol KIZARASSAL JAR! 

Kizaras utan a csoportba valo visszakerulesre NINCS lehetoseg!

Koszonjuk

GROUP TYPE

Buy and Sell <<

Nagyon tanulságos kis jellemzés egy csoportról. Szerintem ennek a felsorolásnak normál esetben fölöslegesnek kellene lennie. Nem az??? Ha nem az, akkor viszont még kiegészíteném azzal, hogy egy kifejezetten magyar témájú oldal leírását ékezetek nélkül megvalósítani TILOS, üvöltő kapitális betűkkel tiltani meg főleg TILOS! Legalábbis az általam keresett emberek köréből biztosan KIZARASSAL JAR! (Oda történő visszakerülésre viszont mindig VAN lehetőség!!)

Én nem akartam eddig elhinni, de a Londonban tapasztaltak tényleg nem egy barátságos, megbízható, egészséges nemzeti érzelmű, összetartó közösségre utalnak. Úgy szeretném, ha minden – hozzám hasonlóan – külföldön élő magyar, mielőtt nekiáll a feszültségcsökkentő gyurbánozásnak, tartana kis önvizsgálatot előbb, és föltenné magának a kérdést, hogy gondolatban, szóban, cselekedetben mindent megtesz-e nemzete és szűkebb közösségei jókedvéért, bőségéért, víg esztendejéért. Aztán ha a válasz igen, akkor orcsányolhat tovább. (Amit én is szoktam, de nyugi, nem fogok.)

Szerintem ez gáz.

A városban szórványosan előforduló magyar rendezvények, mondják, úgy néznek ki, mint egy túlárazott csajágómucsacsimborasszói falunap, ahol az egymás honvágyán nyerészkedő prolikavalkád Kis Grófót danolászva teríti asztronómiai áron a túrórudi-embargó előttről beraktározott titkos készletét… De legalább megsúgják, mennyi a bérleti költség!

Ja, hogy honnan ez a bérleti költséges dolog? Mondom máris.

A héten nyitotta meg kapuit a Hyde Park sarkában a Winter Wonderland nevű téli vidámpark-fesztivál, ahol a németek kolbit meg sert árulnak, az olaszok pizzát, bajuszpödrőt és pomádét, a magyarok meg nyilván lángost és házi rétest. A homesickness meg épp az ilyenek iránt felébredt vágyban szokott manifesztálódni; egyértelműen a magyarok veszik ezeket legjobban – magyaroktól.

langos.jpg

Mundo Maravillo del Invierno … E kép miatt végre bárki csúfolhat lángosképűnek! (Lángososkép a LION Fb-group oldaláról)

A fent szereplő Denevérember és a füléből fehér gumiszalagot lövellő Robin arra utalgatnak, hogy honfitársaink belépve a rendezvényre bizony egyből mennek a lángosra. Kivéve minket… mi a rétesre mentünk. (Gimiben is lázadók voltunk! Haha, valójában csak olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy tudtam, egy héten belül már 250Ft-ért fogok fokhagymás lángost tolni a Búza téren, és nem 2500-ért a Hyde Parkban.)

Két (nép)visel(e)tes nő álldogál egy kis pult mögött, előttük jó féltenyérnyire nyesett rétesek, szépek, szagosak. Kérdi Luca, van-e mákos. Volt. Felette a tábla: „poppy ceed”. Kórusban súgunk nekik, hogy amúgy szerintünk az poppy seed, s-szel. Hát de ők a nagy tábláról másolták. És tényleg, ott a nagy, színes tábla, ugyanúgy helytelenül. (Vajon hány kézen megy át egy táblaterv, amíg ide kikerül?) Mondom, tessék, pont van nálam filctoll, írjátok át vele nyugodtan. Azt mondja, ne rugózzunk már ezen, majd később átírják. Nem rugózunk, de mögöttünk két helyi nő épp ezen röhög (ami nem szép tőlük amúgy – a szerk.), csak segíteni szeretnék.

Mennyi lesz?  5£ ! … Lucából felbuggyan egy spontán „mi?!” Ez most az ára vagy a készlet súlya? „Megsúgjam, mennyi a bérleti díj?” - vágja csípőre a kezét a kalocsai Pap Rita (megj.: ez a kézmozdulat a feka csajok nyakforgatós kisanyámozásának pannon változata). „Megsúgjam, mennyi az előállítási költsége? Semennyi.” - fekacsajkodik vissza Luca, és nem vesz rétest.

Őt a pofátlan ár plusz bunkó stílus húzta fel, engem meg ez a kibaszott önérzetesség akasztott meg egy röpke pillanatra. Mert ha például azt válaszolta volna összekacsintva, hogy „a hülye gazdagok úgyis megveszik”, vagy bármi mást, ami nem a támadást észlelő egójából böffen a felszínre, akkor kivívta volna a szimpátiámat, és vettem volna tőle túrós rétest. Mert szeretem.

love.jpg

London? LÓVÉ!

barack.jpg

Egy kis baracos rétest valaki? A barackot úgy írjuk, hogy "peace", nem?

És nyilvánvalóan nem kell tudnia senkinek, hogyan írják a mákot angolul, KIVÉVE ANNAK, AKI ANGLIÁBAN, TÁBLÁRA KIÍRVA ÁRULJA 5£-ÉRT BAZDMEG!

(Egyébként lenne egy tök jó – azaz szimpatikus és mégis hatásos – üzleti stratégiám, hogy a kecskeméti kivándorló is pénzénél maradjon meg a káposztás rétes is elfogyjon... Lehet, írok még egy második részt a London trip nyomán, ami majd arról szól, milyen módokon lehetséges itt szerintem hippiaranyat csinálni. Ha így lesz, abban felvázolom.)

Jöjjön valami jó, London night fever aranyosan magyaros esszenciája.

Szombat este egy nagy múltú rock pubban mulattunk, ami tetszett. A mulatás meg a pub. Dumálgatunk Balázzsal egy sarokban, mondom „eddig ez a kocsma a kedvenc dolgom Londonban…” (nem emlékszem, hogy miért, csak arra, hogy ezt mondtam), ekkor elmegy előttünk egy üres poharakat szedegető, igen extravagánys kinézetű lány olyasmi színű hajjal, mint a pólóm e blog borítóján. Úgyhogy folytattam a megkezdett mondatot: „…meg még ez a csaj itt”. Mire a hölgy visszafordul, rám néz és mosolyogva közli, hogy:

„SZIA!”  

Jáááj, ne mááár, majd’ kiesett a cider a kezemből, úgy elkezdtem szakadni, ő meg sarkon fordult és folytatta a pohárszüretelést. Utánakiabáltam, hogy „SZERETLEEEK”, de ahhoz, hogy oda is merjek menni, eggyel több cidert kellett volna innom, ahhoz meg, hogy oda bírjak, eggyel kevesebbet… Vajh' miért London Crawling (=csúszás-mászás, londoni hívás helyett) a cikk címe?!

Négy napos alkoholfesztivált rendeztünk, ami jól asszisztált a rekreációs ingervadászatomhoz, mivel kezdtem már megsavanyodni egyedül a mezőn egy szamárral, úgyhogy rám fért egy egészséges mértékű egészségtelen coping mechanizmus-alkalmazás. (Pszichológusul beszélek, szóljatok rám!) És hát jó társaságba jöttem: vendéglátóim sem tiltakoztak ellene, hogy társakká szegődjenek benne. De ezt senkinek, SENKINEK nem javaslom! (Ha csak nem akar úgy kinézni, mint én az alábbi képen.) Az utazgatást, na, azt viszont javaslom!

15174581_10211446913430866_1334327770_n.jpg

Utolsó nap... Íjj, be csúf... Homer Simpsontól tanultam, hogy ha ilyen állapotodban valaki hozzáér a jobb kezedhez, akkor bal kézzel le kell ütni, azzal a szöveggel, hogy „EL A KEZEKKEL A NEJEMTŐL!”… Most olvastam, hogy a Glasgow-i Egyetemen végre elkezdték tanítani Homer Simpson filozófiáját. Itt volt már az ideje, mi tartott eddig!

Végezetül, már megint de-kicsi-a-világ: támasztjuk egy pub előtt a kinti szegélyt (mivel munkaidő után a belvárosi krimók úgy tele vannak, hogy a népek fele az utcára lóg), a mellettünk lévő társaság összesúg, kilép egy nő Luca elé: „Maga csak nem miskolci? A főorvos úr lánya, ugye?” … Hehe, nehéz ügy egy főorvos lányának lenni, lépten-nyomon felismerik az embert, autogram-osztogatás stb., a nyilvánvalóbb tanulság meg az, hogy a világ végére is elmehetünk, úgyis ott lesz valaki/-mi a múltból. Miskolc mindig várni fog, vagy ha elunta a várást, eljön értünk.

sorsodborsod.jpg

Steel City Underground - Pont ez volt a legutóbbi képem Lucával (csak ő nincs rajta, mert a lencse másik oldalán van). Kedvencünk a Sörsödi Bor!

Utóbbi hetekben a kiégés tüneteit kezdtem produkálni a caminon, ezért nem is írtam semmit mostanában; nem lett volna hiteles. A Londonban átszállós trükk bevált, a rekreáció sikeresen lezajlott, ismét van bennem ötlet és kedv.

Köszi szépen, Luci és Balázs!!! Meghálálási alkalmat kérek Galíciában!!!

skygarden.jpg

Sky Garden, felhőkarcoló, jómagunk. Mögöttünk ablak, amögött város.

Nektek pedig azt köszönöm, ha megosztjátok, mutogatjátok ezt a cikket, úgyis mindenkinek van londoni ismerőse, kérem, érkezzenek véleményt nyilvánítani, nem-egyetérteni (esetleg hitelt rontani, mlm-piramisjátékokat hirdetni) stb.!  ;)

szilviiii.jpg

A London trip utolsó jópofa magyar meglepetése: hazaúton tök véletlenül találkoztam Luca munkatársával, Szilvivel, a géppel így az idő is repült. Az adott fénykép-kéztartást (bár különböző helyszíneken, de) mindketten ázsiai lányoktól leshettük el. Azt mutatjuk, hogy KÉT Heinekent kérünk a kigyúrt seggű sztyuárdtól! London: hely nekem.

Összbenyomásom a kint élésről egy összetett mondatban (mert a helyzet is nyilván összetett): melózni kell, küzdeni és résen lenni, de amúgy megfelelő hozzáállással meg having fun az egész és rengeteget tanul ott az ember; kivándoroltjaink nagyobb része is ezt mondja, úgyhogy tökre lennék én is londoni magyar egy darabig. (De mostanában nem leszek, mert más ötleteim vannak: sétálósok, szamárosak. A következő posztok majd ezekről fognak szólni.)  

És mivel ebben a pillanatban, ahogy leütöttem az utolsó billentyűt, megszólalt a véletlen keverésre állított lejátszólistám 13980. sorszámú tétele, Sebestyén Márta és Hobo Kivándorlás című közös albumáról (véletlen, mi?) az Olcsó már a pásztor blues, azt a dalt akkor még idebiggyesztem. Valami Amerikáról vagymiről szól, de akkor is, értitek:

 

Ui.: Nagyon fontos, életbevágó!!! Kérem, ha valaki látja a rózsaszín pohárszedő lányt, mondja meg neki, hogy üzenem, hogy… hogy… Hát hogy a saját érdekében hordjon inkább más színű frizurát, különben soha nem fogják normális arcok leszólítani, max ilyen betintázott spanyolországi hobók! :DDD

 

/ HÁZI FELADAT:  A szövegben elrejtettem valahol a „csacsi” betűsort. A becsületes megtalálók közt kisorsolásra kerül egy cv-hez csatolható kifejezés-keresőmező használati és billentyűkombináció-ismereti képesítés; londoni munkakeresésnél jól jöhet ;) /

A bejegyzés trackback címe:

https://rolandante.blog.hu/api/trackback/id/tr9511999064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2016.11.26. 17:12:29

Hát, az 5Ł-ot sokalló sorig tudtam elolvasni a reportot, bár már előtte is volt hányingerem.
Hogy megüssön a guta, olvasd el ezt. Volt egy q-vajó napom és azt mondtam, erre most emlékezni szeretnék. Ez lett belőle:
Provoletta 5,95
Ribeye 200G 17,45Ł
LOMO 200G 23,95Ł
Composed Malbec 31,50Ł
Surf&Turf 28Ł
Spinach Side 3,75
Ezen túlmenően a tündér, engem egyébként jól ismerő portugál pincérlánynak hagytam 11,06Ł jattot.
És igen. KÉT sztéket kértem és nem csak a Lobster Surf&Turf-öt, hanem a Scallopot és a King Prawnt is, mert kíváncsi voltam és megkívántam.
Ja és ezt egy kedélyes 3 óra alatt fogyasztottam, a legtnagyobb boldogságban.
Sosem felejtem el, fantasztikus volt.
Tudod szart rágni fogok tudni otthon is. A számlát meg majd bekeretezem és megmutatom a rokonaim unokáinak.
Az "angolulnemtudok de azért a londonipicsáknál többet", hát az is zseniális.
Élj boldogul!

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.11.26. 17:55:22

Reális meglátások, de kalapban ülni egy vendéglátó helyen?

Rolandante 2016.11.26. 22:26:56

@BéLóg: Micsoda remek komment, és mégjobb szövegértési készség. Még szerencse, hogy nincs benne semmi egoizmus. Ettől most meg is gondoltam magam: ez egy kiváló közösség lehet ott külhonban.

Rolandante 2016.11.26. 22:59:46

@BéLóg: Csak arra szeretnélek kérni, ne használj idézőjelet, mintha engem idéznél, mert ha valaki csak a kommenteket olvassa, azt hiheti, hogy tényleg mondtam akár csak hasonlót is! Köszönöm! És azt is, hogy idefáradtál alátámasztani mindent, ami a cikk ELSŐ FELÉBEN van (ugyanis ha továbbolvastad volna, akkor jönne a pozitív rész, valamint azt is látnád, hogy egyáltalán nem az 5Ł zavart minket. De tudom, az kínos lenne számodra, úgyhogy jobb ez így)!

gabuschka 2016.11.27. 09:54:35

Nagyon jó lett, jól elnevetgéltem a vasarnap reggeli kavem fölött!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.11.27. 10:43:13

Jól szórakoztam. Ezzel elérted, higy beleolvassak a többibe is.

pudingzsarnok 2016.11.27. 14:36:13

csajágómuCSACSImborasszói :)

BéLóg 2016.11.28. 00:42:22

@Rolandante: Hát köszönöm. Tudod bizonyára spanyolos szokás az emberre rátörni az ajtót, lehüklyézni meg elmondani mindenfasznak, aztán azt mondani, hogy "dehátaztánjöttajó".
Ez egy idézet-átírás, ha nem érted, hogy a fenébe akarsz számonkérni olvasásértést MÁSON? Vagy a te barátaid mind hülyék?
Igen te mondtad hogy nem tudfsz angolul aztán te tettél vicces? kommentet hogy a londoni magyarok angoltudása gyökér. Nem ezekkel a szavakkal, de ezt mondtad. Aki ÉRTI a szöveget, az ezt is érti. Ciki, mert nem tudod már kitörölni meg eltüntetni.
Egoizmus meg mi van benne, mondd? Magamról írtam, nem mint te, másról. Én az egyik jónapomat írtam le, te meg másokat kezdtél fikázni, hogy nagyobbnak, okosabbnak és szebbnek lássunk. Ja, én vagyok egoista.

Mondok neked valamit. Elmehetnék Spanyolországba, és azzal kezdhetném a mesélést, amit a hentes, aki disznót szokott vágni nekem (is).
"Tudod János, ha én kolonoszkópiára megyek és adnak hashajtót, és másnap mikor már csak a bélzsír van, akkor belenyúlok a seggembe és ami kijön, abból kolbászt csinálok, az is jobb lesz mint az a spanyol szar, amit csorizónak hívnak és amit milliókért belenyomtak a nagy Tévés Szakácsversenyekbe és Főzőműsorokba mint kötelező kolbászadalékot", na akkor te, vagy egy spanyol mit mondana? Akkor is ha utána ÓDÁKAT zengenék a spanyol kultúráról, szépségekről, építészetről, kocsmákról, sonkákról -- nem sokat fog segíteni.

Te éppen ezt nem fogtad fel. Elkezded az írásodat mint egy fillérb.....ó túúúrista, aztán nekiállsz oltogatni ismeretlen embereket, aztán megsértődsz ha leköpnek érte. Miközben keményen megdolgoztál a "jutalomért".
Végezetül NEM Londonban élek, NEM járok közösségbe, de a másokat fikázóktól generálherótom van.
Te most azt élted át, amikor a hóhért akasztják, ennyi.
Számomra ez olyan mint a kocsma. Adok, kapok, aztán elmegyünk, kijózanodunk és nem emlékszünk rá. Legyen ez tanulság arra, ha a nyilvánosság elé állsz.
Ha meg akarod, hát kitörlöd a fenekedet ezzel is. Nem nekem segítesz azzal, ha fejlődsz.

eteP söröV 2016.11.28. 07:34:58

Nekem egy mondat ütött szöget a fejembe, hogy ha téged hív valaki, akkor megjelensz, úgyhogy C'thulhu Rylekh fhtagn vagy mi a görcs :D ami annyit tesz, hogy ha már úgyis jársz Miskolcon, nézz be hozzánk is. :)
Pusszantás!
Ebola néni

Mercel 2016.11.28. 11:10:20

@BéLóg:

Szerintem bunkó vagy plusz nem látod a lényeget az írásban.
A srác nagyon is érthetően írta le pont a gázos részeket.

Maradtál volna itthon, itt fel sem tűntél volna ezzel a mentalitással..:)

Mercel 2016.11.28. 11:15:56

Nekem tetszett a határátkelő-ről kattintottam át és érdemes volt.:)

Az meg, hogy ilyenek vagyunk.. hát igen.
10 éve dühösen azt mondtam, hogy az emberek 80%-a idióta. A helyzet Magyarországon annyiban változott, hogy az értelmesebb 20% jelentős része kivándorlásban látta a jövőt.
Úgyhogy nyugi, ott még mindig jobb..:))

Sok sikert és boldog életet!
De leginkább boldog életet.:)

Rolandante 2016.11.28. 12:16:30

@BéLóg: Tudod, van az a jópofa Arany János anekdota, amikor olvassa a saját művéről szóló elemzést, hogy "a költő itt azt gondolta, hogy..." és csak mereszti a szemét, hogy "gondolta a fene"... Pl. hol állítottam, h nem beszélek angolul? Azzal kezdődik a cikk, h a londoni brit kiejtéssel meggyűlik a magyar ember baja. oké, ez ilyen vicceskedős bevezetés volt, de akkor azt is elhiszed, hogy nem tudom, mi a hivatalos nyelv Angliában? :D
Azt viszont kifejezetten kiemeltem (kapitálissal!), hogy "nyilvánvalóan nem kell tudnia senkinek, hogyan írják a mákot angolul, KIVÉVE ANNAK, AKI ANGLIÁBAN, TÁBLÁRA KIÍRVA ÁRULJA 5£-ÉRT BAZDMEG!" Akkor megegyezhetünk benne, h senkin nem kértem számon nyelvtudást? A saját munkájuk felé való igényes hozzáállást kértem számon. Tehát: azért kértem, h ne használj idézőjelet, mert valótlanul foglalod össze a mondandómat. Mások értették. Azzal pedig, hogy - ugyanúgy félreértve - leakadsz az 5£-os sztorin (ami amúgy egy tanmese az önérzetesség káros mivoltáról, hisz amiatt nem történt vásárlás), plusz azzal, hogy tapasztalatok, benyomások közlését lehülyézésnek (??), oltogatásnak, fikázásnak aposztrofálod, kivívtad, hogy teljes posztot kapjon a két kommented az oldalon. És hangsúlyozom, nem sértődöttségből, hanem azért, mert szeretnék még megosztó, konfrontatív témákról írni később is, és szeretném elejét venni az ilyen troll kommenteknek, mivel vitatkozni nagyon szeretek (pl. a barátaimmal, akik tudnak is, érvek mentén, akár még meggyőzhető is vagyok), de veszekedni, azt nem.

Rolandante 2016.11.28. 13:53:21

@Mr Eggs: Ja, hogy Te tényleg Mr.Eggs néven blogolsz?! Én azt hittem, most regisztráltál a komment kedvéért, és a reggelizős képünk leírására reflektálsz a névválasztással, mivel az angol reggeli társaságból pont csak egy Tojás Úr hiányzik...:DDD Imádom az életet, a legjobb forgatókönyvíró!!! A kalap meg nem tudom, hogy került a fejemre, Londonba érkezésemkor még nem volt kalapom... vannak azzal a képpel nagyobb gondok is XD

Rolandante 2016.11.28. 13:56:09

@kisrumpf: Köszönöm! Ha tényleg így érzed, kezdd az elejéről ;) -> rolandante.blog.hu/2016/04/04/a_tucsok_es_a_hangya_736

kgaba82 2016.11.28. 18:25:28

Szerintem £5 nem sok egy lángosért. Főleg a Hyde parknál. Egy jobb szendvics a boltokban 3 font körül kezdődik.
Épp ezért gondolom, hogy ismerősöd túlreagálta a dolgot, amikor azt mondta hogy ez a súlya vagy az ára. Ez aligha kérdés, így nyílván beszólásnak tűnhetett. Az eladónak meg már elege lehetett a hasonló beszólásokból. Ettől függetlenül nem volt túl professzionális (ahogy a kiírás sem).

Egyébiránt egyértelmű, hogy beszólásra beszólás a válasz. Egy sarkított, beszólós posztra pedig egy kicsit erélyesebb komment. Nem hiszem azonban, hogy a posztolónak az lenne a dolga, hogy az alapvetően a posztot érő kritikára a személy, ill. teljes közösség lenézésével válszoljon.

"Még szerencse, hogy nincs benne semmi egoizmus."
Ilyet csak az ír, akiben van egy nagy adag.
Nesze neked egy sarkítás a végére.

kgaba82 2016.11.28. 18:57:19

Még annyi, hogy lehetne a posztod árnyaltabb. A 21. században 50-100 ezer ember legyen bárhol, inkább csak fogalom szintjén alkot közösséget. Különböző vallások, világnézetek, zenei, konyhai, szexuális, öltözködésbeli ízlés, preferenciák sokasága mellett nincsenek olyan értelemben vett közösségek, mint 100 éve, ahol mindenki hasonló helyekre, eseményekre jár össze.
Amúgy Londonban legjobb tudomásom szerint nincs sokkal több, mint amit írsz.
A többséget nem érdekli kis grófó, meg a "roma folklór". Egyszerűen választ az angol események közül, vagy marad otthon, vagy baráti társaságban.

Rolandante 2016.11.28. 23:46:12

@kgaba82: Oké, én hibám, bölcsész vagyok, de: az általad említett mondatban az idézőjel megszűnik a "mi?!" után, tehát a barátom mondatának az már nem része, hogy "Ez most az ára vagy a súlya?", csak ennek a blogbejegyzésnek a jópofáskodó költői kérdése. Bevallom, gondoltam rá, hogy ez gyorsan olvasva félreérhető lesz, de arra nem hogy MINDENKI KIZÁRÓLAG EZEN AZ EGY KIS RÉTES-SZTORIN FOG CSÁMCSOGNI, miközben a cikk egy összhangulatot igyekszik felvázolni. már 3 éve, amikor teljesen pénz nélkül nekivágtam az első zarándoklatomnak, az volt az alapkiindulásom, hogy a pénz uralma elrontja és megvakítja az embereket. az én ideálom az önfenntartás (éltem is ilyen kommunában), és úgy tűnik, tényleg egy teljesen más világban élek már, mint az emberek nagy része, és ez a kommenthalom (és főleg, ami a Határátkelőn érkezett) megerősít a kezdeti tételemben, egyben nagyon tanulságos nekem, és ezentúl figyelni fogok rá, ha írok valamit... amúgy meg idesüss: www.facebook.com/rolandyrocinante/photos/a.549987258515811.1073741828.547720308742506/650913428423193/?type=3&theater (ja, és abban azért egyezzünk meg, hogy BéLóg nem egy "erélyesebb kommentelő", mert azt bírnám, hanem egy csúsztató, agresszív troll)

cürihi Banka R 2016.11.29. 00:56:05

hello,
nem irsz rosszakat, sot.
mivel legalabb harom eve hippülsz, szinte biztosan hallottal mar a rainbow gatheringrol, ugye?
merre kommunalodtal es mikor irsz rola?
ha keletsvejcben jarsz, van szallasod. ;)
mikor indulsz delamerikaba? miert futkarozol gyakran haza, magyarorszagra?
udv!

Rolandante 2016.11.29. 19:07:08

@cürihi Banka R: -először is, a cüriki bankár (és egyben Banka R) én vagyok, megírtam már rég, itt ni: drot.eu/article/go-flow-szamarral-vilag-vegeig-es-tovabb-banka-roland-irasa :D
-rainbow megvan, nem voltam még, nincs is tervben, de majdcsak egyszer
-Galiciában és nem volt igazán önfenntartó, önkéntes munkához jobban hasonlított nekem, de tanulságos volt.. hamarost megyünk oda is forgatni filmes barátokkal, meg egyéb alternatív közösségekhez, szóval lesz róla szó!
-hát ez nagyon kedves, köszönöm!! csak vigyázz az ilyenekkel, mert ahogy olvashattad ebben a szövegben, hajlamos vagyok elfogadni az invitációkat :)
-lesz dél-amerika, de egyelőre zárójelben, most két évre előre megvan egy ütemterv.. aztán Isten végez..
-

BéLóg 2016.12.08. 19:50:50

Azzal kezdeném, hogy nem tudom, milyen nyelven beszélnek ebben a városban, de azt a nyelvet sajnos én nem beszélem...

@Rolandante: EZZEL indítottál. "Azzal kezdeném, hogy nem tudom, milyen nyelven beszélnek ebben a városban, de azt a nyelvet sajnos én nem beszélem... "
Hát vazze, ez TÉNYLEG azt jelenti, hogy te vagy itt a nyelvi helikopter. Idézzek még? Hogy (azért) sokat ÉRTETTÉL. Ja. Gondolom minden mondatból két szót és az olvasható feliratok 50%-át, úgymint "the, restaurant, coffe...".
Ami azonnal FELJOGOSÍT hogy lehülyézd a "ceed"-et, miközben ez még csak nem is hülyeség, már ha valaki a c'mon és társait SZLENGKÉNT elfogadja.
A mögötted álló anyanyelvű valószínűleg éppen hogy értette a viccet, te meg nem.

BéLóg 2016.12.08. 19:52:06

@Mercel: Csak az a gond, hogy nekem nem AZOKKAL a jó részekkel volt a bajom, hanem a MÁSOK fikázásával.

BéLóg 2016.12.08. 19:56:44

@Rolandante: Ja, mi nem veszekszünk. Én kritizáltalak, megalapozottan EGY adott kérdésben, te meg megpróbálod MEGMAGYARÁZNI, ahelyett hogy belátnád, MIT is csináltál rosszul.
Mert hogy rosszul csináltad, az tény.
.Már írtam. Engem nem érdekel hogy elfogadod-e a kritikámat vagy sem, nem érdekel hogy ezután JOBBAT írsz vagy rosszabbat.
Az hogy nem tudod magad túltenni azon, hogy valaki nem fényezzen, hát az megint nem az én bajom.
Nyugodtan trollozzál le, ha ezzel el tudod fedni a saját hibáidat. Ezzel igazából ismét csak magadnak ártasz.

dr.Rossz 2016.12.15. 12:41:10

Mi folyik itt? Roland a jövőben màr nem ìr többet,mert egész hàtralévő életében bélògnak fogja magyaràzni ezt az ìràst.Annak az embernek,akinek élete nagy napja volt, amikor telezabàlta magàt.Sok sikert.

Rolandante 2016.12.16. 15:13:37

@dr.Rossz:
:DDD
Minden napja nagy lehet annak, aki jobban ért szövegeket, mint maga a szerző:D
süti beállítások módosítása